Ziņa

Šī gada 4. aprīlī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Klīversalā grāmatu mākslas konkursa “Zelta ābele 2023” svinīgajā noslēguma ceremonijā tika godināti laureāti. To vidū arī LU Akadēmiskais apgāds ar grāmatu mākslinieka Alekseja Muraško veidoto izdevumu – “Aristotelis. Runas māksla – rētorika”, kurš ieguva Gada balvu kategorijā “Proza”.

Latvijas Grāmatizdevēju asociācija grāmatu mākslas konkursu “Zelta ābele” rīko kopš 1993. gada, un šogad 33 izdevēju konkursam iesniegtās 94 grāmatas vērtēja māksliniece, grāmatu ilustratore Elīna Brasliņa (žūrijas komisijas priekšsēdētāja); mākslas zinātniece, LMA docente Aiga Dzalbe; uzņēmuma “Arctic Paper” pārstāve Lolita Butāne; literatūrzinātnieks un mūziķis Jānis Ozoliņš, kā arī lietuviešu māksliniece Sigute Hlebinskaite.

Kā atzīmēts “Zelta ābeles 2023” katalogā, šī konkursa pamatā ir “ideja par grāmatu kā daudzu nozaru speciālistu veidotu mākslas darbu, kas atklāj grāmatas satura un formas māksliniecisko veselumu. Grāmatas noformējums atspoguļo sava laika māksliniecisko izpratni, poligrāfijas un papīra ražotāju iespējas grāmatas satura pilnīgākai atklāsmei.”

LU Akadēmiskais apgāds lepojas ar grāmatas māksliniecisko novērtējumu. Apgāda 20 gadu pastāvēšanas laikā atzinība gūta jau vairākkārt. Arī 2023. gada grāmatu mākslas konkursa “Zelta ābele” klāstā bija nominēti četri LU Apgāda izdevumi.

Kategorijā “Proza” tika nominēts un Gada balvu ieguva izdevums “Aristotelis. “Runas māksla – rētorika””. Grāmatas dizaina autors – Aleksejs Muraško (viņš saņēma arī Gada mākslinieka balvu), un tā iespiesta Jelgavas tipogrāfijā. Šo grāmatu no sengrieķu valodas tulkojuši LU klasiskie filologi kopā ar baltu filoloģijas un antīkās filozofijas speciālistiem: Ilze Rūmniece, Vita Paparinska, Līva Rotkale, Ojārs Lāms, Mārtiņš Laizāns, Brigita Kukjalko.

Kategorijā “Zinātniskā literatūra” tika nominēts analītiskais pētījums “Latvieši tur. Latvijas emigrantu mobilitāte un iesakņošanās Lielbritānijā 21. gadsimteņa sākumā”. Dizainu izstrādājis Aleksejs Muraško, tas drukāts Jelgavas tipogrāfijā. Grāmatas autors – LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošais pētnieks Mārtiņš Kaprāns. Latvijas Zinātņu akadēmijā šis izdevums ticis atzīts par vienu no 2023. gada nozīmīgākajiem zinātnes sasniegumiem valstī.

Kategorijā “Uzziņu literatūra” tika nominēti divi izdevumi, kurus izstrādājusi LU Akadēmiskā apgāda galvenā māksliniece Baiba Lazdiņa. Tie ir “Atmiņas par Latvijas Universitāti intervijās un bildēs” (fotoattēlu autors – Toms Grīnbergs; intervētājs un teksta autors – Māris Zanders) un “Sociālā darba vārdnīca” (veidojis autoru kolektīvs LU Sociālo zinātņu fakultātes asociēto profesoru Baibas Belas un Līgas Rasnačas vadībā). Abas grāmatas drukātas Jelgavas tipogrāfijā.

LU Akadēmiskā apgāda direktore Aija Rozenšteine, “Zelta ābeles” apbalvošanās ceremonijā saņemot Zelta ābolu, atzina – “ir lieliski, ka arī akadēmiskā literatūra var būt skaista literatūra”.

Šajā, 2024., gadā LU Akadēmiskais apgāds svinēs savas darbības 20 gadu jubileju. "Nenoliedzami, dalība konkursā un arī panākumu gūšana mūs gandarī, palīdz apjaust darba kvalitāti un rosina turpināt aktīvi darboties un attīstīties. Liels paldies par sadarbību mūsu līdzšinējiem autoriem – Latvijas Universitātes pētniekiem, profesoriem un citiem akadēmiskās literatūras veidotājiem. Paldies mūsu māksliniekiem, maketētājiem, redaktoriem, recenzentiem, tulkotājiem un arī visiem citiem grāmatu radīšanas procesā iesaistītajiem! Mēs augstu vērtējam šo sadarbību, un priecāsimies par tās turpinājumu. Aicinām un gaidām LU Akadēmiskajā apgādā arī jaunus autorus! Tiekamies!" teic LU Apgāda pārstāvji.

LU saime sirsnīgi sveic balvas laureātus un nominantus!

Dalīties