Ziņa

9. februāris – Vispasaules grieķu valodas diena, kas tiek atzīmēta kopš 2018. gada. Šāds datums izvēlēts, pieminot grieķu tautas dzejnieku Dionīsiju Solomu (Διονύσιος Σολωμός, 08.04.1798.–09.02.1857.). Grieķu valodai par godu notiks grieķu valodas lasījumi, ko ievadīs Grieķijas vēstnieks Latvijā Evangelos Tournakis.

Grieķu valoda ir Rietumu kultūras pīlārs, kura saknes meklējamas un apzināmas vairāk nekā trīs tūkstošgades senā pagātnē. Grieķu valoda ir kas vairāk kā tikai saziņas līdzeklis; tā ir liecība par seno civilizāciju paliekošo mantojumu.

Grieķu valoda, kas pieder indoeiropiešu valodu saimei, var lepoties ar atšķirīgu alfabētu, kura 24 burti kalpo kā tilts starp seno un mūsdienu pasauli. Valodas evolūcija atspoguļo grieķu valodas bagāto vēsturi un apbrīnojamo noturību – no Homēra arhaiskajā un Platona klasiskā periodā līdz Bizantijas laikmetam un pat mūsdienām. Tās leksikā mēs esam mantojuši plašu terminu klāstu tādās jomās kā matemātika, zinātne un māksla, kas apliecina tās paliekošo nozīmi mūsdienu kultūrā. Grieķu valoda devusi pasaulei tekstu kopumu, kas radījis literatūras veidu un žanru bāzi un zelta fondu, arī grieķu mitoloģiju – visiem atpazīstamos mītu varoņus un sižetus.

Latvijas Universitāte ir vienīgā augstskola Latvijā, kur akadēmiskā līmenī apgūst grieķu valodu – gan seno, kurā runājis vēstures "tēvs" Hērodots, gan to, kurā mūsdienās grieķi runā visā pasaulē.

Par godu Pasaules grieķu valodas dienai Latvijas Universitātē notiks īpašs pasākums – 9. februārī plkst. 12.00 HZF Klasiskās filoloģijas nodaļas Hellēnistikas centrs MS Teams vidē piedāvā visiem interesentiem iespēju baudīt grieķu valodas – kā senās, tā mūsdienās runātās – melodisko skanējumu gan mācībspēku, gan studentu, gan grieķu valodas mīļotāju izpildījumā! Semināru ievadīs Grieķijas vēstnieks Latvijā Evangelos Tournakis.

Pieslēgties pasākumam iespējams šeit: https://ej.uz/5ofz

Dalīties