Ziņa

Sniegotajā Jaunpiebalgā, kur pirms 135 gadiem piedzima dižais antīko tekstu tulkotājs, valodnieks un pedagogs Augusts Ģiezens, tieši viņa dzimšanas dienā 15. decembrī norisinājās pasākums Augusta Ģiezena Ziemassvētki Jaunpiebalgā, ko rīkoja Jaunpiebalgas pagasta bibliotēka sadarbībā ar Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes (LU HZF) Klasiskās filoloģijas nodaļu, Hellēnistikas centru un Latīniskā kultūrmantojuma centru. Pasākums noslēdza tulkotāja 135 gadu jubilejai veltīto norišu virkni visa gada garumā.

LU HZF Klasiskās filoloģijas nodaļas docētāji, studenti un citi interesenti pirms pasākuma iegriezās Zosēnu pagasta bibliotēkā, kur aplūkoja bibliotēkas sarūpētos materiālus, kas veltīti  Augusta Ģiezena jubilejas gadam, kā arī Piebalgas novada Mākslas darbu krātuvē. Ceļš caur Zosēnu pagastu izgaismoja A. Ģiezena dzimto pusi. Īpašs paldies Jaunpiebalgas novadpētniecības muzeja vadītājai Vēsmai Johansonei, kas aizraujoši stāstīja par Jaunpiebalgas vēsturi un ievērojamu personību likteņiem. Pēc tam mūsu ceļi veda uz piemiņas brīdi Augusta Ģiezena atdusas vietā Jaunpiebalgas Jaunajos kapos un Jaunpiebalgas Svētā Toma evaņģēliski luterisko baznīcu, kur ar ērģeļu skaņām un īsu koncertu priecēja Jaunpiebalgas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi un pedagogi.

Jaunpiebalgas kultūras nams pasākuma apmeklētājus sagaidīja ar literāriem un muzikāliem priekšnesumiem. Pasākumu atklāja Jaunpiebalgas Mūzikas un mākslas skolas pedagogi un audzēkņi, uzburot Ziemassvētku sajūtu un aizkustinot pasākuma viesus. LU HZF Klasiskās filoloģijas nodaļas pārstāves Ilona Gorņeva un Gita Bērziņa atsauca atmiņā spilgtākos iespaidus no A. Ģiezena 135. jubilejas gadam veltīto pasākumu virknes. Pēc tam Raiņa un Aspazijas muzeja vadītāja Zanda Rozenberga, Augusta Ģiezena māsas Emmas Papēdes mazmazmeita, dalījās ar savas mātes un viņas māsas atmiņu stāstiem par viņu krusttēvu Augustu Ģiezenu. Tajos Augusts Ģiezens tika atainots ne tikai kā ļoti prasīgs un zinošs pedagogs, bet arī kā mīlošs krusttēvs savām māsas mazmeitām. Augusta Ģiezena bijušie skolnieki viņu atceras kā stingru, bet savu priekšmetu mīlošu skolotāju, kuram nebija svešs humors un kurš arī div(e)nieku likšanu spēja veikt tikai sev raksturīgā manierē, kas skolēnu atmiņu stāstos aprakstīts līdz vissīkākajai niansei, veidojot ļoti spilgtu iespaidu par skolotāju Lielo (tādā pavārdā viņu bija iesaukuši skolēni). Tomēr Augusts Ģiezens bija sabiedrisks, mīlēja svinēt svētkus, ko apliecināja daudzās fotogrāfijas, atklājot ne tikai tā laika apģērbu eleganci, bet arī deva iespēju ieraudzīt Augustu Ģiezenu ārpus ierastā tulkotāja un pedagoga veidola. Savas uzrunas noslēgumā Zanda Rozenberga demonstrēja ierakstu, kurā viņas dēls, arī Augusts, spēlē tās pašas klavieres, kuras kādreiz esot spēlējis tulkotājs. Arī mīlestība uz mūziku bija Augusta Ģiezena būtiska personības daļa, tai sasaucoties ar viņa mīlēto klasisko valodu muzikalitāti.

Pasākuma turpinājumā Klasiskās filoloģijas docētāji un studenti klātesošajiem skandēja fragmentus no ievērojamākajiem A. Ģiezena tulkojumiem – Homēra eposiem Īliada un Odiseja, kā arī Vergilija Eneīdas. Teksti izskanēja gan oriģinālvalodā, gan Augusta Ģiezena tulkojumā. Noslēgumā vienojāmies kopīgās dziesmās, latīniski izdziedot gan latviešu tautas dziesmu pantus, gan katram zināmās pie eglītes dziedamās Ziemassvētku dziesmas.

Šo satikšanos ar izcilo tulkotāju un pedagogu Augustu Ģiezenu, kas ir paveicis milzīgu darbu, visu mūžu nenogurstoši izglītojot jauno paaudzi un paralēli strādājot pie klasisko tekstu tulkojumiem latviešu valodā, kas arī šodien tiek aktīvi lasīti un studēti, vēlamies noslēgt ar paša Augusta Ģiezena novēlējumu, kas rakstīts viņa māsas mazmeitai Anitai Papēdei:

Ej droši un neatlaidīgi uz priekšu, tad tu tālu tiksi.”

Pateicamies visiem pasākumu organizētājiem un atbalstītājiem, bez kuriem šāda Augusta Ģiezena iedvesmota tekstuāli muzikāla/muzikāli tekstuāla odiseja, ar viņa personības starpniecību izzinot klasisko valodu un antīko tekstu skaistumu, nebūtu iespējama.

Sirsnīgs paldies Jaunpiebalgas pagasta bibliotēkas vadītājai Baibai Loginai, Raiņa un Aspazijas muzeja vadītājai  Zandai Rozenbergai, Jaunpiebalgas kultūras nama vadītājai Egitai Zariņai, Jaunpiebalgas novadpētniecības muzeja vadītājai Vēsmai Johansonei, kā arī visiem citiem, kas nežēloja savu laiku un spēkus tam, lai Augusta Ģiezena Ziemassvētki Jaunpiebalgā izskanētu tik krāšņi!

Pasākumu atbalstīja Cēsu novada pašvaldība, Jaunpiebalgas kultūras nams, Jaunpiebalgas novadpētniecības muzejs, Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Dalīties