Ziņa

Kā katru gadu novembrī arī šogad Klasiskās filoloģijas katedras akadēmiskais personāls un studenti piedalījās Baltijas jūras reģiona universitāšu klasisko filologu zinātniskās sadarbības projekta starptautiskajā konferencē Colloquium Balticum. Tā veltīta antīkās pasaules kultūras vērtību un jo īpaši to recepcijas izpētei Baltijā. Šoreiz no 7. līdz 9. novembrim konference norisinājās senajā Vācijas pilsētā Marburgā.

       Konferences organizatoriskās rūpes bija uzņēmušies 16. gs. dibinātās Filipa universitātes Marburgā (Philipps-Universität Marburg) klasiskie filologi.

        Kā arvien bija patīkama un rosinoša atkalredzēšanās ar kolēģiem. Līdzās pazīstamām sejām īpaši priecēja līdz šim projektā nesatikto klasiskās filoloģijas specialistu klātbūtne.

          Trīs piepildītās konferences dienās ar daudzveidīgām prezentācijām, iepazīstinot kolēģus ar saviem pētījumiem par dažādiem antīkās kultūras, literatūras un valodu vērtību un to recepcijas aspektiem vēlāko gadsimtu Baltijas kultūrā, uzstājās pārstāvji no Lundas, Marburgas, Poznaņas, Sanktpēterburgas, Viļņas, Tartu, Lodzas universitātēm.

           Latvijas Universitāti konferencē pārstāvēja 6 referāti:

prof. Ilze Rūmniece, Tacitus’ Germania: Die Bedeutung einer alten lettischen Übersetzung;

prof. Vita Paparinska, Rhetoric in Ancient Historiography Texts;

prof. Ojārs Lāms, Transfer of Ideas about Literature from Antiquity to the Baltic Region: Martin Opitz and Unteutche Opitz by JohannWischmann;

doc. Brigita Cīrule, City Encomium in Livonian Literary Tradition;

doc. Gita Bērziņa, Poetic Diction in Lucian’s Dialogical Prose;

pasn. Līva Muižniece, The Part-Whole Structure of τὰ πολλαχῶς λεγόμενα in Aristotle.

       Līdzās prezentācijām un zinātniskām diskusijām konferences rīkotāji bija parūpējušies gan par gardām vakariņām un naksnīgu ekskursiju „Naktssarga pastaiga”, gan brīnišķīgu muzikālu priekšnesumu -a capella dziedājumiem, kuri noslēdzās ar latviešu tautasdziesmas „Pūt, vējiņi” lielisku izpildījumu.

        Konferences noslēgumā tika paziņoti 2014. gada Colloquium Balticum rīkotāji. Nākošgad konferences namamāte būs Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Dalīties