Ziņa

Klasiskās filoloģijas BSP 3. kursa studente Alise Ikauniece stāsta par saviem iespaidiem vasaras skolā Grieķijā

       Par iespēju doties uz jaungrieķu valodas vasaras skolu dzirdēju otrajā kursā, kad sākām mācīties jaungrieķu valodu. Mani piesaistīja tieši Tesalonīkes Balkānu studiju institūta (IMXA - Tο Ίδρυμα Mελετών Xερσονήσου του Aίμου) programma, jo, pirmkārt, šīs programmas dalībniekiem tiek nodrošināti gan apartamenti, gan ēdienreizes un jāuztraucas vienīgi par to kā nokļūt līdz Grieķijai. Otrkārt, programma atrodas Senās Maķedonijas reģionā, pa kuras nozīmīgākajām vietām un arheoloģiskajiem izrakumiem katru nogali plānotas ekskursijas.

       Par programmas vienīgo mīnusu uzskatu to, ka pieteikuma anketas var sākt aizpildīt tikai aptuveni trīs nedēļas pirms programmas sākuma un par pieņemšanu paziņo tikai divas nedēļas iepriekš – vasaras vidū. Kad saņēmu ziņu par mana pieteikuma apstiprināšanu programmai, steidzu pirkt lidmašīnas biļetes. Visvieglāk ir lidot uz Atēnām un pēc tam no Atēnām uz Tesalonīki. Otrais lidojums ir ļoti īss – tikai piecdesmit minūtes, piecu stundu vietā, kas būtu jāpavada vilcienā vai autobusā. Tā kā ceļoju tikai ar mugursomu, nokļūšana no Tesalonīkes lidostas uz Grand Hotel Palace, kur visi studenti tika izmitināti istabiņās pa divi, bija ļoti vienkārša – aptuveni lidojuma ilguma, t.i. piecdesmit minūšu ilgs, brauciens ar autobusu nr.78, kas no lidostas kursē visu diennakti.

        Pirms došanās uz Grieķiju gan biju satraukta par vasaras svelmi, jo programma noris viskarstākajā laikā – no 26.07. līdz 25.08., taču tā kā dzīvojām brīnišķīgā viesnīcā, kur istabās ir iespēja regulēt gaisa temperatūru, dienasvidū varējām atvilkt elpu, gluži tāpat kā to dara paši grieķi. Nākamajā dienā pēc manas ierašanās, visiem programmas dalībniekiem bija jānokārto eksāmens, kas sadalīja visus studentus grupās pa to attiecīgajiem zināšanu līmeņiem.

         Eksāmens ilga piecas stundas, tajā ietilpa arī individuālas sarunas daļa ar programmas direktoru – K. A. Dimadi. Jau vakarā bija zināmi rezultāti, visi 79 studenti tika iedalīti deviņās grupās un studentu skaits katrā no tām nepārsniedza 9 cilvēkus.

      Nākamajā dienā pēc eksāmena turpat viesnīcas telpās sākās intensīvie jaungrieķu valodas apguves kursi – no plkst. 8:15 līdz 11:30, jāpiemin, ka stundu pirms lekciju sākuma – 7:00 tika atvērts viesnīcas restorāns, kur katru rītu mūs sagaidīja bagātīga ēdienu izvēle, un katrā ēdienreizē tika servētas arī augļu plates. Tādā pašā manierē tika pasniegtas arī pusdienas no 13:30 un vakariņas 20:00.

      Katru nedēļu bija iespēja izvēlēties arī starp kultūras un vēstures lekciju sērijām gan grieķu, gan angļu valodā. Šīs lekcijas notika katru studiju dienu no 12:00 līdz 13:30, un šādam dienas grafikam mēs sekojām no pirmdienas līdz sestdienai, kas arī bija studiju diena.

      Svētdienas bija ekskursiju dienas – pirmajā nedēļā mēs devāmies aplūkot Amfipoli, Filipus un Kavalu, otrajā nedēļā sekoja divu dienu ekskursija pa Rietummaķedoniju. Aplūkojām Siatistu, Kastoriju, Prespas ezerus, kuri atrodas uz Grieķijas, F.Y.R.O.M. un Albānijas robežas, kā arī Edessas ūdenskritumus. Trešās nedēļas ekskursija mūs aizveda uz Pellu, Senās Maķedonijas galvaspilsētu, Dionu, kura atrodas tā sauktā Olimpa kalna pakājē un ko mēdz dēvēt par Zeva pilsētu, kā arī Verginu, kur atrodas Filipa II kapenes.

       Neskaitot šīs svētdienu ekskursijas, katru nedēļu tika organizētas ekskursijas uz dažādiem Tesalonīkes muzejiem. Manuprāt, viens no iespaidīgākajiem bija Bizantijas kultūras muzejs, kuru aplūkojām zinoša gida pavadībā. Brīvajos vakaros ar jauniegūtajiem draugiem devos aplūkot pilsētu, kas katru reizi mani pārsteidza ar savu multikulturālo dabu un eksotiskajām šķērsieliņām, kurās auga savvaļas granātābolu koki, vīģes, apelsīni un arī valrieksti.

       Tesalonīke ir patiesi dzīva un ļoti savdabīga pilsēta. Viscaur pilsētai izkaisītās Bizantijas laika baznīcas un citi tā paša laika arhitektūras pieminekļi, kas kontrastē ar grafiti noklāto jaunceltņu sienām un mūsdienu kultūru, ir viena no Tesalonīkes raksturiezīmēm. Tesalonīkes oficiālais simbols gan ir plašā un garā promenāde 5 km garumā un Baltais tornis, kas atrodas pašā pilsētas centrā pie jūras. Programma sniedza lielisku pieredzi, jaunas draudzības, ieskatu grieķu un citās kultūrās, kā arī motivāciju turpināt jaungrieķu valodas apguvi.

Dalīties