Ziņa

Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes Hellēnistikas centrs trešdien, 4. aprīlī, plkst. 18.00 aicina apmeklēt Mg. philol. Dena Dimiņa vieslekciju „Dažas jaungrieķu valodas izrunas īpatnības (ar atskatu sengr. val.)”. Vieslekcija notiks 409. auditorijā.

Lekcijā tiks aplūkota jaungrieķu valodas fonētika (skaņu iedalījums), kā arī galvenās fonētiskās parādības: vārda un frāzes intonācija, norises vārdu robežvietās (daudzas jau no sengrieķu valodas laikiem, ergō atskats sengr. val.), piem., kontrakcija, saplūdināšana (krāze), elīzija. Atsevišķi aplūkoti jaungrieķu valodas jauninājumi kā patskaņu, tā līdzskaņu frontē. Uzsvars likts uz pareizrunai būtiskiem procesiem (en- un proklitizāciju, skaņu kopojumiem, diftongizāciju, redukciju, palatalizāciju, asimilāciju, disimilāciju, līdzskaņu grupu redukciju, pro- un epentēzi, kā arī līdzskaņu kombinācijām). Nostiprināšanai tiks piedāvāti attiecīgās parādības ilustrējoši vingrinājumi.

Lekcijā īsumā Kipras vēsture un ģeogrāfija, galvenās jaungrieķu valodas kipriešu dialekta grupas un to fonoloģiskās, morfosintaktiskās un leksikoloģiskās iezīmes; dialekta piemēri klausāmā un lasāmā formā.

Dens Dimiņš 2000. gadā ir beidzis LU Klasiskās filoloģijas maģistra programmu, vairakkārt stažējies Grieķijā (Atēnās, Tesalonikē, Hanjā) un vienreiz Kiprā (Nikozijā). Šobrīd strādā par sinhrono tulku ar jaungrieķu valodu, mācās islandiešu filoloģiju un tulko arī literatūru.

Dalīties